Getuigenis Willy Naessens

Willy Naessens (aandeelhouder Bedrijvencentrum):

“Alle ingrediënten voor een succesvolle opstart zijn aanwezig in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen.”

 

Tot zijn 14de school gelopen, begonnen met ondernemen zonder eigen middelen en vandaag aan het hoofd van een Belgische toonaangevende bouwgroep. Als er iemand goed geplaatst is om het geheim achter succesvol ondernemen te ontsluieren is het wel Willy Naessens.

Echt veel geheimen vallen er niet te ontsluieren volgens Willy Naessens, die graag en veel zijn ervaringen deelt met jonge ondernemers. Het basisrecept omvat drie essentiële ingrediënten: goesting, de cijfers kennen en omringd zijn door competente specialisten.

 

  1. Goesting

Willy Naessens: “Je moet supergemotiveerd zijn om te ondernemen, om je volledig in te zetten, dag en nacht met je zaak bezig zijn. Anders heeft het allemaal weinig zin. Wie start zal veel en hard moeten werken en zijn gezond verstand aanspreken, maar als je het met hart en ziel doet kost dat vrijwel geen moeite. Zelf sta ik op mijn vijfenzeventigste nog steeds vol overgave in mijn bedrijf.”

 

  1. De cijfers

Willy Naessens: “Zonder solide fundamenten kan je nooit een stevig gebouw optrekken. Zelf begon ik destijds vrijwel zonder eigen middelen, maar vandaag lukt zoiets niet meer. Je moet weten waar je mee bezig bent, de markt kennen, budgetteren en nacalculeren. Wie aan de slag gaat in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen kan hoe dan ook terugvallen op een brede begeleiding en ondersteuning. Die begint bij een analyse van het businessplan en loopt tot de dag dat de onderneming het centrum verlaat.”

 

  1. Competente specialisten

Willy Naessens: “De ondernemers van mijn generatie konden destijds nog zaken doen op basis van onze intuïtie, ons buikgevoel. Ook die tijd is voorbij. De wereld evolueert zo snel, de productietechnieken, de wetgeving en fiscaliteit, de informatie- en communicatietechnologie… niemand is nog in staat om alles te behappen. Daarom moet je je als ondernemer omringen met specialisten in verschillende domeinen. Op dat gebied zitten de jonge ondernemers gebeiteld in het Bedrijvencentrum. Met directeur Christiaan Beernaert, de bestuursleden en de aandeelhouders weten ze zich omringd door een pak expertise.”